به طور معمول هر کسب و کار اینترنتی در طول مسیر پیشرفت خود با چالشهایی مواجه میشود. موفقیت در دنیای کسب و کار اینترنتی نیازمند صبر، تلاش، پشتکار، برنامه ریزی و … است. یکی از مهمترین مراحلی که میتواند یک کسب و کار را به موفقیت برساند، مرحله راهاندازی کسب و کار است. همیشه آغاز هر کسب و کاری یکی از سختترین مراحل آن کسب و کار محسوب میشود. یعنی این مرحله که باید با برنامهریزی بسیار دقیقی انجام شود، شامل مواردی است که عدم رعایت آنها، میتواند خیلی زود شکست به همراه داشته باشد. در این مقاله سعی شد اشتباهات رایج و خطرناک در آغاز راهاندازی کسب و کار اینترنتی و راه حل های انها را به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرد.
۱. قرضگرفتن زیاد (برای تأمین سرمایه)
یکی از مهمترین دغدغهای بسیاری از افراد در آغاز راه، تأمین سرمایه اولیه برای کسب و کار خود است. جذب سرمایه یکی از کارهای دشوار قلمداد میشود. اینکه بتوانید دیگران را متقاعد کنید که سرمایهشان را در اختیار شما بگذارند، کار بسیار مشکلی است. علیالخصوص وقتی هیچ سابقهای در این زمینه نداشته باشید!
برخی میتوانند برای خود سرمایه جذب کنند، اما برخی نیز هیچ راهی جز مراجعه به بانک جهت دریافت وام یا درخواست از اشخاص برای قرضگرفتن ندارند.
مدیریت بازپرداخت این مبالغ کار مشکلی است. بیبرنامه قرضگرفتن، کار را در ادامه با دشواریهایی همراه میسازد. وقتی که سود وام دریافتی از بانک را نیز به آن اضافه کنیم. دقت و آینده نگری در این مورد میتواند از بروز خسارتهای احتمالی در آینده جلوگیری کند.
با فروشگاه ساز فراگما و سیستم همکاری در فروش زاگما کالاهایتان را به راحتی تامین کنید
۲. صرف هزینه زیاد
برنامه داشتن برای دخل و خرج در هر کاری ضروری است. اما به هنگام شروع کسب و کار هزینهکردن باید با برنامه باشد. همه در آرزوی داشتن کسب و کاری موفق هستند و هزینهکردن برای موفقیت کسب و کار خود، مورد عجیبی نیست. اما اینکه بخواهید از همان اول همه چیز را با هم داشته باشید، کمی غیر معقول به نظر میرسد. مثلاً اجاره بهترین دفتر یا جذب زیاد پرسنل. هیچوقت هزینه زیاد ضامن موفقیت یک کسب و کار نیست.
البته هزینهکردن در برخی موارد برای توسعه و موفقیت کسب و کار امری ضروری است. مثلاً تبلیغات هدفمند میتواند روند پیشرفت کسب و کار را تسریع دهد که هر نوع تبلیغی هزینه خاص خود را میطلبد. بنابراین هزینهکردن در مواردی که میتواند به رشد کسب و کار کمک کند، الزامی است.
با فروشگاه ساز فراگما و سیستم همکاری در فروش زاگما با کمترین هزینه به راحتی شروع کنید
۳. ریسک نکردن
گاهی مواقع پیش میآید که فرصتهایی بینظیر تنها به این خاطر که احتمال از دسترفتن سرمایه یا موارد دیگر وجود دارد، تلف میشوند. ریسککردن این نیست که بدون بررسی آن کار صورت گیرد، بلکه با بررسی، سنجش و ارزیابی آن کار صورت گیرد.
امکان دارد انجام یک کار بتواند شما را تا حد زیادی به جلو ببرد، اما شاید در مورد آن تردیدی داشته باشید. اگر واقعاً فکر میکنید که انجام آن کار به شما و کسب و کارتان کمک میکند، بهتر است که ریسک کنید و آن کار را انجام دهید. برخی از اندیشمندان در مورد رسیکپذیری، سخنان جالبی دارند، یکی از این موارد را اینجا میخوانید.
با سامانه زاگما ریسک شروع و ارتقای کارتان را به حداقل برسانید
۴. عدم استخدام متخصص
در قسمتهای بالا در مورد مدیریت هزینه توضیحاتی را ارائه دادیم و گفتیم که صرف هزینههای بیجا میتواند خطراتی را برای یک کسب و کار به همراه داشته باشد. اما نباید اینطور برداشت کرد که از موارد ضروری چشمپوشی کنیم. بعضی جاها اینها را نمیتوان هزینه به حساب آورد. کما اینکه یکی از این موارد بسیار مهم، استخدام یک یا چند فرد متخصص و موردنیاز در حوزه کاریتان است.
کسب و کار اینترنتی نیز مانند هر موضوع دیگری جنبههای مختلفی دارد. یعنی نیازمند متخصصان خاص خود میباشد. بعضی از کسب و کارها آنقدر کوچک هستند که شاید با یک نفر قابل ادارهکردن باشند، اما برخی از کسب و کارها نیز به چند نفر متخصص نیاز دارند.
معمولاً کسب و کارهای بزرگ به چند نفر متخصص در زمینههای مختلف نیازمندند، مثلاً یک نفر میتواند در زمینه بازاریابی محصولات فعالیت کند، شخصی دیگر به صورت تخصصی روی سئوی فروشگاه اینترنتی کار کند، و … . بنابراین نتیجه میگیریم که این موارد را نمیتوان هزینه لحاظ کرد، بلکه باید به آنها از دید سرمایهگذاری نگاه کرد.
با مشاوره با همکاران ما در زاگما بهترین راهنمایی بهترین تصمصم را بگیرید
۵. نداشتن صبر لازم
بازدهی برخی از کسب و کارهای اینترنتی نسبت به برخی دیگر، دیرتر است. برخی از کسب و کارها هستند که خیلی زود به درآمدزایی میرسند و برخی دیگر دیرتر. البته باز هم به سیاستهای صاحبان کسب و کارها بر میگردد که چه برنامههایی برای درآمدزایی خود دارند. مثلاً ممکن است برخی برای چند ماه آینده خود برنامهریزی کنند و در ابتدا چندان به بحث درآمد توجهی نکنند، یعنی بیشتر، تمرکزشان بر روی پیشرفت کار است.
اما معمولاً اکثر افرادی که کسب و کارشان را به صورت اینترنتی بنا نهادهاند، به دنبال این هستند که در همان ابتدا درآمد داشته باشند، هر چند کم. به هر حال همه دوست دارند که بتوانند درآمد داشته باشند و معمولاً برای اینکار، ابزارهایی را به کار میگیرند. مثلاً برای محصولات و خدمات خود بازاریابی میکنند، تبلیغات میکنند و … .
در اینجا امکان دارد کسب و کارها نتوانند به درآمد مطلوب خود برسند و در مورد خود و کارشان تردید کنند. این زمان را میتوان یکی مهمترین مراحل در کسب و کار اینترنتی به شمار آورد.
شاید این مورد برای شما نیز پیش بیاید یا پیش آمده باشد، یعنی تا چند ماه اول فقط و فقط صرف هزینه باشد و شما هیچ درآمدی کسب نکنید. افرادی زیادی هستند که در این مواقع دلسرد شده و کاملاً ناامید میشوند. حتی خیلی ها کسب و کار خود را با وجود هزینه زیاد یا بعضاً کمی که برای آن صرف کردهاند، رها میکنند.
توجه داشته باشید که عجولبودن و بیصبری، میتواند شما را از ادامه راه باز دارد. سعی کنید خیلی عجول نباشید، کسب و کار اینترنتی همین است، رویه درآمدی مشخصی ندارد، اما مطمئناً با صبر و تلاش زیاد، میتوان در این راه موفق بود.
۶. تقلید کامل (کپیبودن محض)
یکی از مواردی که پیش از آغاز راهاندازی کسب و کار باید به آن توجه کرد، ایدهی راهاندازی کسب و کار است. به این صورت که قرار است این کسب و کار در چه حوزهای فعالیت داشته باشد و کدام بازار هدف را انتخاب کرده است.
اما امکان دارد ایده راهاندازی کسب و کار، تکراری باشد، یعنی از جایی دیگر کپیبرداری شده باشد. در اینجا باید در روند کار، خلاقیتهایی را به کار برد تا کسب و کار به طور کامل کپی از دیگران نباشد. زیرا خیلی سخت است که از کسب و کاری که چند سال سابقه فعالیت خوب دارد، ایدهای را تقلید کرد و به موفقیت چشمگیری رسید. اما میتوان با خلاقیت کسب و کار را متمایز کرد. خوب است در اینجا مثالی را ببینید:
اپلیکیشنهای شیپور، دیوار، ایسام و … به طور کلی یک کار را انجام میدهند، اما زمانی که از آنها استفاده کنید، خواهید دید که سیاستهای کاری هر کدام متفاوت است، یعنی امکان دارد به یکی از آنها بتوان بیشتر اعتماد کرد. هر چند کارایی کلی این دست از اپلیکیشنها به این شکل است که به عنوان یک معرفیکننده یا واسطهی بین فروشنده و خریدار عمل میکنند. پس هر کدام تفاوتهای خاص خود را نیز دارند.
برخی از کسب و کارها هستند که شاکله خود را از کسب و کارهای داخلی یا خارجی تقلید میکنند، اما در ادامه برای فروش خود خلاقانه عمل میکنند.
پس ایجاد تمایز با دیگر کسبوکار نیاز به ایده چندان نابی ندارد، بلکه نیازمند مقداری خلاقیت است، زیرا کپیبودن کامل به طور تقریبی، خیلی زود کسبوکار را از چرخه رقابت خارج میکند.
۷. ترس از شکست
واژهی شکست، برای اکثر مردم واژهای نامطلوب است، زیرا خیلیها شکست را با تسلیم شدن اشتباه میگیرند. واقعیت این است که شکست همیشه هم بد نیست! گاهی شکست مقدمه آغاز یک پیروزی بزرگ است.
شخصیتهای بزرگی مانند استیو جابز، بیل گیتس، مارک زاکربرگ و … برای اینکه در حوزه شغلی خود به موفقیت برسند، بارها شکست را تجربه کردهاند. تجربهای که از شکست باقی میماند، میتواند در جایی دیگر تا حد زیادی کارگشا باشد. ناپلئون هیل در اینباره میگوید:
شکست را باید جزئی از راه دانست و برای آن برنامهریزی مناسبی نیز انجام داد. ترس از شکست میتواند باعث شود که شخصی هیچزمان کسبوکارش را آغاز نکند و بیشتر از موفقیت تمرکزش روی شکست باشد.
پس ترس از شکست را کنار بگذارید و تمرکزتان را روی موفقیت بگذارید.
۸. عدم برنامهریزی مناسب
برنامهریزی و داشتن چارچوبی مشخص، میتواند هم در زمینه شخصی و هم در زمینه شغلی، به عنوان ابزاری کارآمد مورد استفاده قرار گیرد. در مورد کسب و کار، برنامهریزی امری الزامی است و باید برای همه مراحل باشد.
یعنی در ابتدای راه باید برنامهریزی مشخصی برای اهداف، هزینهها، درآمدها و … وجود داشته باشد. برنامهریزی نداشتن یا عدم برنامهریزی مناسب، میتواند کسبوکارها را با شکست مواجه سازد.
جمعبندی
در این مقاله به اشتباهات رایج و خطرناک در آغاز راهاندازی کسب و کار اینترنتی و راه حل های آنها پرداخته شد و سعی شد موارد با جزئیات کامل شرح داده شود. مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، هر یک میتوانند باعث کندی در پیشرفت کسب و کار شما شوند.